Subscribe:

Sabtu, 6 Disember 2014

Trip Kaki Jalan ke Gopeng, Perak - Hiking, Caving, White Water Rafting, Waterfall Abseiling!!

Assalamulaikum !!!

Setelah berbulan-bulan plan nak pergi buat aktiviti buang tabiat sikit bagi orang yang dah mula berkerja (plus yang sambil belajar ni... huhuhu) So my team Kaki Jalan decide untuk pergi ke Gopeng, Perak salah satu negeri yang mempunyai banyak aktiviti lasak yang boleh dilakukan. Dengan gua yang beratus sehingga la kepada jeram- jeram begitu ganas untuk korang semua tawan... plus dengan gunung ganang dan bukit bukau yang cukup bagi korang semua pancit untuk naik sampai ke puncak ... ayat hiperbola habis ... hahahaha

Kaki Jalan pergi 3 hari 2 malam dari 22hb Nov hingga ke 24hb Nov 2014... kebanyakan team kaki jalan berasal dari Johor makanya perjalanan itu kitorang mulakan jumaat malam sabtu lagi lepas Sj habis kelas termo .. huhuhu

 Sampai sana lebih kurang dalam 8.30 pagi berjumpa dengan our guide  encik faizal ni dari team SOS adventure ... dah banyak dah aktiviti dorang anjurkan...

masa ni separuh orang dah hilang pi refreshkan diri

then dah jumpa En Faizal ... Kitorang pun bergerak pergi ke kitorangnye penginapan... awal-awal plan nak tidur khemah.. so bergasak kitorang beli sleeping bag .. last-last tak pakai pun disebabkan musim hujan kang tak tidur pulakk nanti ... tidur je la dalam dorm

so aktiviti pertama untuk trip kitorang kali ni adalah hiking or jungle trekking ... hiking bahasa  tinggi sangat la ... hahahaha kitorang mendaki bukit batu putih yang menyebabkan Sj pancit and termengah-mengah ... hahaha tu la lama sangat tak buat aktiviti camni and of course badan dah gemukkan ...

naik lori weyh kitorang... macam kambing sudah!!
ad style tak?? hehehe
















macam-macam dok ada.. peninggg arrrr
Usah ditanya tentang pacat ea.. banyak tidak terkata .. geli ooooooooooo
malam tu pulakk kitorang nightwalk ... tak rasa nightwalk sangat pun tapi seronok gak merayap rayap dekat kampung orang ni ... hahaha

Bersama dengan guide Jai, Rejab and Faizal
Habis aktiviti nightwalk tu, kitorang balik and tidur dengan lena hingga ke pagi ...
Jeng-jeng esok pagi yang paling best pasal time ni lah kitorang buat aktiviti air ... Waterfall Abseiling and white water rafting

Model-model  pelancongan ... hahaha
Best ooo... rasa nak turun sepoloh kali je!!!
Yeah!! let's do it ahak ahak

dua gambar kat atas ni semua masa waterfall abseiling... Memang sukan yang mencabar .. Kalau yang tak berfikiran positif mesti rasa tak mahu nak teruskan ... Tapi guide kitorang Incik Jai.. memang superb... Dia nye arahan simple and sangat mudah untuk follow. Nasihat Sj pada sesiapa nak buat aktiviti seperti ni ... dengar nasihat dari guide sangat penting kalau tak nyawa anda mungkin melayang... Oppps thank you jugak untuk Incik faizal dengan Incik Rejab... sebab sentiasa tolong kitorang sepanjang aktiviti ni berlangsung ...

Next !! White water rafting benda yang Sj paling idam-idamkan... akhirnya berjaya juga Sj harungi walaupun hampir lemas... hahaha Takde gambar masa tengah redah jeram sebab takde sape-sape pun yang bawa kamera time ni ... takut basah !!

Tengah aim monyet yang bergayutan ... padahal takde pun ... huhuhu
seronok main air sungai!!
dah puas main air siang tu ... malam kitorang just BBQ je plus dengan karaoke yang ditaja khas oleh kitorangnye owner denai village... Owner ni memang best ..masakan dia semua memang sedap and layanan dia tiptop.. Sj suggest kat korang untuk menginap kat sini .. memang berbaloi baloi..

Artis-artis yang dijemput khas... huhuhu
BBQ time!!
Lepas BBQ ni ada upacara khas ... Misi mengenakan orang dan meyelamatkan diri sendiri... hahaha maka inilah hasilnye .. huhuhuhuhahahaha

Pernah tengok senario punyer movie... Ni la artis nye motre-motre!! hahaha
Hahaha okay-okay kita sambung story ... Esok kitorang punya agenda adalah caving ... last but not least ... tapi pagi tu sempat lagi nak bergaya dengan kenderaan lama.. apakah dia ... Tu dia!!
hah!! ko ado??

minah remp..... tetttttttt
GOAL!!!!!

Caving time!! destinasi pilihan Gua Tempurung!! Memang best and rare... Subhanallah , Allahuakhbar seperti tidak lekang dimulut sebab begitu besar kuasa Allah... Apa yang rare ? Apa yang best sangat? Korang pergi lah cari mana gua yang ada pi tengok sendiri baru tahu but make sure kena ada wajib ada guide okay!!
masa ni sangat gelap... kitorang tutup semua headlamp and snap picture dalam night mode

Okay sekaranag berenang macam penyu!! hahaha

Ni time dah keluar dengan basah lencun nye!!
TERBAEKK!!!
then habis je keluar, peyampaian sijil oleh Incik Faizal and Caving Guide kitorang Incik Syakir ...

Puas tapi penat!!
Budak gemuk ... hahaha
Sj terpaksa short kan story ni.. sebab rasa entry kali ni dah terlalu panjang ... Ada masa Sj akan story lagi satu demi satu punya aktiviti baru la matap kan... and also pengalaman Kaki Jalan pergi tioman .. apa? bagaimana? siapa? tunggu okay ... Untuk Kaki Jalan you are the best guy !! see you at next trip ! To SOS adventure korang nye team memang terbaek!!

Simple entry but hope korang enjoy !!

5 Orang Belek-Belek Mini Cooper Sj:

Dzianty Royani berkata...

Yeayyyy... berjaya membaca sambil memahami jalan critaaa.

Papepun, xtvt korg lakukan tu mmg syiokkk!

Kojack Nan berkata...

Terbaek xtvt korg...teringat suatu ketika dulu

roshidayahdayu berkata...

bulan 5 ni kami kaki hiking n outdoor nak g gopeng perak main waterfall abseiling n white water rafting... isyy tak sabau.

ae min berkata...

saya yg tinggal di gopeng ni pn x pergi lg main waterfall abseiling n white water rafting n gua tempurung pn x masuk lg... tp phuket sy dh smp yg jauh2 plak sy pergi..hahaha

Fidah Fadli berkata...

Syok nyaa weyy huhuhu