Subscribe:

Khamis, 30 Jun 2011

Malam Yang Beku

Hai .. malam yang beku dgn tahap kedinginan yang melampau ni ... aku serius ckp xtahu nk wat ape .. nak update ape kat blog pun xtahu ... se olah olah mcm suma idea dh sorok kt celah celah lapisan tisu otak wakaka... aku pun sendiri  xtahu apa yang aku nak merapu sat lagi kat cni atau pun nak update info2 yang menarik.... ak pun xtau ... tapi ad story aku nk cite but xde r menarik mana pun aku je y truja trlebih dos...

tadi aku g amek baju kurung yang dh siap jahit ... tapi bile aku try pakai je .. baju tu xmuat or terlalu longgar ... what happen .... pelik2 .... aku ukur balik kot mse hntr  jahit ari tu ... or aku dah jd kurus kering cam ikan kering sedang dikeringkan ... OMG!! abes la kawe kalo gini ... hahaha ....
ape yang aku merepek daa ... alamak !!
p/s sori suma xtahu nk wat ape .. tu update entry poyo cm ni .... =) [ wat muka innocent ... hahahah]

...Sejuk...

hello suma!!

ari ni spnjg ari ujan mmnjg ... ak pn dok bungkus kt dlm selimut cm xnk kuar... hhaha dh rope siput dlm cengkerang dh ... hahhaha... dr pg smpai la k ptg sejuk aje ... ari ni lak ku puasa lg la mngugat keimanan .. pasal time2 sejuk cm ni .. perot rse lapar aje mmnjg .. nsb gk r iman aku kuat sikit ari ni ... smpai gk la k ptg ... kih kih ... kalo x tahu la ... skrg ni dh phujung bulan rejab ... mkne nye rmadhan dh dkt r ... so time untk practise pose ... so mse ramdhan t xde la lmbk cm jelly .... heheheheh

Selasa, 28 Jun 2011

5 Sebab Kenapa Aku Jadi Blogger


kali ni aku trtarik dgn blog mohamad syafiq ni klik cni .. dia mnganjur kn segmen bg sebb knape ak jd blogger ... meh dengaq jwpn aku

  1. Sbb aku ngah duduk tnm anggur dkt uma dn xtahu nk wt ape jd blog mrupakn tmpt untk aku explore dn mngisi mse lapang drpd aku tido .. hahhaha 
  2. Ak sgt suka bce blog .. bg aku byk info mnarik so ak nk juga jd slh stu tmpt org mndptkn input walaupn ia nye ciput ... 
  3. ak rse blog mrupa kn tmpt  untk brtemu rakan walaupn kita xtahu mreka sape.
  4. xnk my brain dok trperap aje tanpa di asah ... so my brain akn trus brgerak seiring dgn mse dn teknologi ... 
  5. ak nk hilangkn rse tensen dn bosan tnpa perlukn duit ... wakaka almklum la tanam anggur kn .. hahahha
lg pn ak tringin nk standing dgn kwn2 y len mcm kotak bulat , Syaz, FidaArt... hehehehehe  

sj205 adalah nma sbuah dvd k??

trperanjat sj td ... ngah sja2 search blog sndri tbe2 trpndng kn web panasonic y mmprkn ...



klik gmbr kalo nk tgk ngan lbh jelas...

x sj sangka slama ni ad gk brgn dr panasonic y gne kn kod atau siri y ad nma blog ni wakaka... ni hah rupa NV- SJ205

ape pun xbleh .... hahahhaha

My Dear Frenz ...

mlm brbahagia ni .. tbe2 trkng kn kwn ku y brada jauh di mata tp dkt dihati ... dorg ni suma kwn2 ku kt PMM sejak dr sem 1 smpai la ni ... mmg best .. dh cm2 event kitorg brsama ... antra y plg ak ingt r ... smbutan birthday ... eh lupa lak nk knl kn dorg ni ... mereka adalah jeng jeng ...






ni la dorg ... back to the story y ak nk ckp td ... 1st birthdy y kitorg ad la qis'z terok that night dia kne jirus ngan air sejuk y brcmpur ngan sos+kicap+nila+kuah maggie+air sejuk = mejerit mmecah kn gegedng telinga dak blok ... wakaka...

2nd kitorg smbut birthday fida ... kali ni kitorg wat bek2 je tp ble time suprise je ad k patot minah tu lari .. penat aku kejar ... hahahha trkejot beno la tu ...

3rd nisa... ni la mgsa trakhir ... ahhaha nisa brsalut bedak+krim kek =trkejut pasal kne sergah wktu ngah tdo ckp fida pengsan .. hahaha ..

tp kengn ngan dorg adlh y plg tr indh skali ... hahaha.. korg aku rindu korg sgt2 ...

p/s ble la kite nk jmpe ye ...

Kotak Bulat Promote Blog



skali lg kotak bulat wat event untk disertai ... huhuhuhu kali ni dia nk tlg promote blog lak ...  bguih sungguh noh teman aku ni ... wakaka... so ...

Dear KB ,

ak ingin kb promote ak pasai blog ak lum meriah lg ... dn mgkn memerlukn kritikn2 bernas dr blogger2 len untuk mmjukn lg blog ni ... kalo hang promotet depa bleh mai then depa bleh bg komen y bernas so aku leh la improve my entry n also my blog ni la ... tu sja ... huhuhuhuhu

Go Kart Beau Design Superb...

Go Kart antara sukan y ekstrim bg ak .. xtahu r korg ... bkn senang nk drive benda alah ni lg2 kt litar peh mmg mncbr ... kalo bg aku kapcai bulat 90 pn lg senang r ... hahhaha ... tp serius aku ckp go kart ni stu sukan y plg mnarik selepas orienteering wakaka... [pmm skuad u knw kn hahaha] 

tp design go kart y ni mmg mbuka mata dn minda r ... design y dihasilkn ckup mnarik cm F1 ... hnye sberat 65pound guna bateri lithium . bleh gerak60 mph ... body dibuat dr fiber carbon ... super cool ... kalo x cye korg tgk kt bwh ni ...


peh !!! ak cop y ni ... mak ai ... tlg la bg aku stu weyh ... hahahah ad k y nk bg ni ...


bentuk nye cm F1 kn versi mini ... 


 easy storage lg .... super cool .... 

p/s ak nk stu ... bpe la harga agk nye ye ... 

Jumaat, 24 Jun 2011

Teknologi Makin Tinggi Manusia Makin Malas

tu la y trjadi ... aku pn perasan makin  tinggi teknologi ibarat di hujung jari  makin mlas manusia ni .. xtrkecuali aku la... hahahah ..kdg2 nk g umah jiran pn nk pkai motor ... tp ble dipikir2 kn .. manusia smkin mls sejak brkmbg nye teknologi .. tol x?? xcye korg tgk sndri kt bwh ni ...



ko tgk ad tangga xnk pkai ttp nk pkai eskaltor y sbijik tu aje


mls sungguh ni ...


wakaka ... mudah aje dia elak ...


yang ni pn lg stu hah...


abg bomba xleh cmni aw... kne selamat kn uma tu lerh...


mk ai dkt aje tu ... pn nk pkai kete gak k ??!!~


ble mahu kurus kalo cmne ... aiyaa


tolak anak pn kne pkai tu k???!!!

betolkn ... suma dh jd pmls skng ni ... teknologi oh teknologi ...
ad sush kaloxde pn sush kn ... =) semyum sumbing aje la ...

Cara Mengatasi Marah

Memandangkan angin aku y xbek ni maka akupn cari tips cmne nk redha kn marah ni ... korg baca la .. ane tahu brguna lak pada korg ,...


  1. Minum segelas air kosong ( air putih , air mineral, air yang tak ada apa kaler, perasa atau ais)
  2. Kalau masih marah, ambil wuduk.
  3. Tak hilang lagi marah, mandi
  4. Masih tak hilang – hilang lagi, berendam sampai hati sejuk dalam bathtub, tak ada bathtub , cari tempayan, besen atau baldi yang muat saiz anda. Kalau tak ada, itu bukan masalah saya.
  5. Degil lagi marah itu, berendam, tabur bunga MELUR dalam air rendaman itu. Bau wangi bunga MELUR menjadi aromatheraphy…melega dan menenangkan hati dan perasaan. Bukan melagakan.
alhmdlh aku try smpai no.2 td dh lega dh ... korg lak try lerh ye ...hukhuk

gud gud !!!!!!

peh trbkr hati aku y kecik ni ... ad k patot kamu ckp sedemikian rupo...
korg msti pelik ape y aku merepek ni... ni hah aku nk habaq mai ... 
ni lptop aku ... n ad sme one y sering jugak pkai ... 
then td dia sdg pkai ... 
ble aku tgk lptop aku kosng.. ak gne la ...
ad k patot dia ckp peh skang pantang lepee...
bai lptop gua bai ... 
beragak sikit ble nk ckp .. 
akn tu pn gua nk ajar ..
peh memg mnyakit kn ati sungguh .. cm ***** mmg panas ati aku ni ... 
kalo korg y kne ape y korg nk ckp atau nk hembus ngan org cm ne...
peh mmg pns ati siot ...
+
GRRRRRRR!!! 

Khamis, 23 Jun 2011

Rumah Rak ...

Menarik kn tajuk kt ats tu ... ni hah dia umah y brkonsepkan rak .. dimana ruang dalaman nye penuh dgn rak2 buku ... uh sgt best ... ak nk satu r ... best nye byk buku y bleh dibace .... tgk r interior umah ni ... =)

Pembuka Tin Or Can Opener...

korg mesti kenal kn ngan alat ni .. pelik aku kalo kt uma xde bnda ni ...msti ad nye ... mgkn jenis dn pattern je y beza ... kt uma aku jenis nye y ni ...


tp korg tahu sejarah benda ni ... bnda ni dh di invented sejak tahun 1772 tau ... lma kot .... hebat kn ... skrg ni dh mcm2 jenis dn pattern di cipta .. tp ak bkn nk tunjjuk y trkini .. meh kita tgk y old skool nye ... let check out !!















bentuknye unik dn pelik ... ad slh stu nye msh wujud smpai skang ... aku jmpe kt uma mkck .. tu y aku tpikir nk wt post ... huhuhuhu

Puding Karamel

Ari tu aku tringin beno nk mkn puding karamel .. xsush sgt nk wat tp sedap ... huhuhuhu korg nk try ... ni aku bg resepi ... kalo ad y nk try ... suka2 wat ... heheheh



 ...ak suka mkn ngan susu...

Bahan-bahan ( saiz:16 cm )

·         400cc(400ml) susu segar/susu cair
·         5 sudu besar gula halus
·         3 biji telur- pada suhu bilik
·         2 biji telur kuning-pada suhu bilik
·         2-3 titik esen vanila

[ KARaMEL ]
·         5 sudu besar gula
·         2 sudu besar air


Cara-cara:

1.       Sediakan karamel: Masukkan gula ke dalam periuk dengan 1 sudu besar air. Masak di atas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan 1 sudu lagi air. Masaklah sehingga perang. Tuang ke dalam loyang. Ketepikan.
2.       Masukkan telur dan kuning telur ke dalam mangkuk. Sambil dikacau masukkan gula sedikit demi sedikit. Kacau dengan perlahan sehingga sebati. Jangan biarkan berbuih.
3.       Dalam periuk lain masukkan susu dan esen vanila. Panaskan sehingga 60 degree. Jangan sampai mendidih.
4.       Dengan susu yang masih panas lagi, masukkan sikit demi sedikit susu ke dalam telur tadi. Kacau sehingga sebati. Tuang ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
5.       Tutupkan loyang dengan 2 lapis aluminium foil. Kukus dengan api sederhana selama 30 minit
6.       Atau boleh juga dibakar di dalam oven. Tapi perlulah diletakkkan air suam ke dalam dulang pembakar. Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150 degree.
7.       Bila dah masak. Jangan buka aluminium foil. Biarkan 5 minit. Kemudian bolehlah dibuka.
8.       Bila sejuk bolehlah disimpan dalam peti ais

Selasa, 21 Jun 2011

meriahnye uma aku ari ni ....

ari ahd lepas ... adik beradik mak aku blek melawat nenek aku kt uma ... almklum la nenek aku bru kuar dr wad aritu .. my granny tu dh sihat bg aku [pasal dia dah bleh mbebel... hahahahha] rahsia ok ...
kbetulan kn ari ahd aritu father day .. so kitorg smbut ... kt bwh ni few gmbr mse smbutan ari tu ... havoc ...


bapa2 sedang potong kek .. hahahahhaha suma perot kt dpn ... wakaka

Ahad, 19 Jun 2011

Selamat Hari Bapa

A truly rich man is one whose children run into his arms when his hands are empty.
  ~Author Unknown~

  hai suma .. aku tahu ari ni mesti rmai yang post pasal ari bapa ... so ak bkn nk ikot trend tp ak pn nk wish kt my father gak .. hehehehe.


Selamat Hari Bapa kepada my beloved Ayah Ali Bin Moideen moga dilimpahi rahmat dn diberkati selalu

dan juga kepada semua bapa2 di luar sana... 



Jumaat, 17 Jun 2011

Toilet Paper ... wakaka

ni entry trakhir untuk mlm ni ... [dh penat .. huhuhuhu]... kali  pasal toilet paper atau org malaysia ckp tisu tandas... org koreo ckp ak xtahu huhuhuhuhu ... korg tgk sndri r ... hahahah suka2 pelik2 ...


ni khas ni untuk abg army y suka dunia army nye tu .. agknye la kot 

ni mungkin bg mereka y trlalu suka kn muzik ... 



ni tisu tandas y ajar kita cm ne nk origami... genius tol ... ak rse cpt abes tisu ni ... pasal org bwk balik nk praktis kt uma .. hahhha


ko rse leh x wat tie tisu ni ... lbh kurg je kn ... hahah 


peh trse syg seyh nk pkai ... ni kalo guna cmfirm trse kaya je slalu hahaha ... [walaupn hkiktnye hmpeh... ]


cuba korg teka pasal ape kaler dia ijau ... hah jwpnnye ni tisu glow in dark .. so kalo black out jgn riso cmfirm jumpe nye kt ane letak nye tisu .. hahaha [ ak x crk pn]



erk... ad y sanggup pkai k???


ni ak rse bekas letak tisu kot .. papehal pn mnarik kn ... pelik je rope dia ,..


tisu ngan toilet bowl lg besar tisu .. gle r ...



ni cmfirm takot xckup tisu or mls nk tmbh kalo dh abes... bgus bgus... hahhahaha


Meh Test Minda Cni ...

moh la .. kita suma test ... kte nye mind okk x ok ... hebt x hbt ... ari ni ak bwk cerita pasal the power of mind .. senang ckp Allah Subhanallah Taala ni mmg Hebat takde tolak banding nye .. knpa ak ckp cmtu .. korg cube try bce kt bwh ni blh k x? try la jgn malu2..

Mniasua ynag brajyaa aakn mproehlmei kungnteun dpdiara kalsepnian, dan mcenbaa lgai dnegan craa ynag lain.

boleh x korg bce ? kalo bleh sbnrnye manusia tidak menbaca dgn melihat pada seluruh huruf ia hnya mmndg pd hurf pertama dan trakhir pasal tu la korg suma leh bce ... 

p/s cmne design bru blog ni .. ok x?  

Pendrive!! Peliknye....

hah.. ape kbr ... smlm mls nk wt entry xde mood ... so arini mood dh datang blek .. entry untuk ari ni brkaitan dgn pndrive ... ak mmg suka pndrive y pelik ni ... ak pnh ad pndrive hnye brsaiz stu ruas jari je ... tp tu r spe la amek x reti pulang ak pn xtahu r ... [oi pulang kn blek la ..] korg leh check out pndrive y pelbgai rupa dn bntuk y amt mnarik perhatian aku .. korg ak x tahu la kn ... let review... =)



Yang ini ngeri sikit .. bentuk cm grenade atau pn org melayu ckp bom tgn ..




Yang ini my favaret bntuk cm kete mini cooper  


ni pd sape 2 y kaki or suka mkn sushi bleh la pilih ane y korg suka ... hahahah nk kimbab k tempura ... 



Ni yang suka transfomer .. ape kata korg p crk stu ... super cool yop...



ni jgn slh sudah r ...versi kunci 


ni cmfirm local punye ...1 Malaysia 



What??? ada gk k ... ewww...