Subscribe:

Ahad, 10 Ogos 2014

Perkara atau Fakta Pelik Penyebab Gemuk

Sj memang dari zaman sekolah hinggalah tamat diploma memang kurus and berat sekitar 45kghingga 50 kg but when start keje je berat badan Sj naik agak mendadak mencecah sampai 60kg something (dah lama tak timbang so xsure brape... )

Sj agak peliklah kenapa boleh jadi camtu sekali, then terbaca pasal ni ... and maybe one sort of thing adalah reason ini.. mungkin ia betol atau tidak tapi tiada ape yang impossible dalam dunia ni kan .. let check it out what the reason ... 

Apa yang menyebabkan anda gemok?

1. Langsir
percaya atau tidak langsir rumah anda adalah salah satu puncanya. Dalam beberapa study menunjukkan jika langsir anda boleh tembus cahaya lebh banyak maka berkemungkinan peratus untuk gemuk itu tinggi... Why? sebab pendedahan terhadap cahaya pada telah diketahui akan mengakibatkan hormon dan metabolisma meningkat. Pada yang suka tidor dalam keadaan terang mean tak suka tutup lampu tu, dengan cara camni mungkin waistlines anda telah pun lari so sila kejar ... huhuhuhu also BMI anda mungkin naik jugak so malam better berada alam gelap sahaja ... That's why Allah jadikan malam itu gelap... 


2. Aircond or Penghawa Dingin

Ini Sj agak bersetuju, bila lama sangat duduk dalam bilik yang berhawa dingin camni badan kita akan jadi malas. Biasanya kita akan control suhu supaya dia tak jadi panas and sesuai dengan badan kita kan... So proses pembakaran lemak tu tak berlaku.. Bila proses pembakaran tak berlaku maka how lemak nak keluarkan.. sebab badan kita akan regulate dia own temperature untuk manbakar kalori. kenapa Sj setuju sebab Sj pun kerja dalam suhu yang rendah... kalonight shift kadang-kadang suhu smpai jadi 19°C tapi bila terasa panas kita rendahkan lagi suhu supaya tak berpeluh and also takdela badan bau asammmm ...

3. Too much cardio exercise... 
at first Sj tak beberapa setuju dengan pernyataan dia sebab bagi Sj lagi lama bersenam lagi banyak lah kan kalori yang terbakar tapi come to think kalo badan kita sudah biasa dengan rutin yang sama lama-lama ia sudah terbiasa and effect tu dah tak sampai la kan ... because it get to use of it... herm so let's try exercise yang lebih pendek dengan intensiti yang berbeza...  and have a study that prove this thoery tau ... huhuhuuhu 

4. Photography makanan
Standard zaman sekarang apa yang dimakan semua nak ambil gambar and upload tu laman sosial tak kira instagram ke facebook mahupun twitter. Well sebenarnya habit ni nampak macam tak bersalah tapi sebenarnya dia boleh mempengaruhi eating habit.. Sebab terpengaruh dengan makanan yang dipaparkan.. So masa tu la kata ish kene try ni, so sibuk la cari once dah sedap memang makan tak ingat dunia... Asyik makan aje ... Mana tak gemok kan ... Hahahah

5. Multi Task
Bila banyak sangat kerja atau perkara yang nak diselesaikan mula la kita ni jadi stress atau mengalami tekanan. Yup memang tak dinafikan ramai orang yang boleh handle banyak perkara dalam satu masa tapi ianya tetap akan memberi tekanan. Bila rasa tertekan ni datang masa ni la ramai yang akan memilih untuk makan mengikut nafsu hahahaha.. Betol tak? Macam Sj pun, kerja sebagai seorang test tech ni kadang - kadang stress gak sebab kene handle multi of test plus additional yang lain-lain tu kan ... So bila tertekan biasanya Sj balik kerja sebagai pam minyak cari aiskrim hahahaha bagi sejuk kan hati ... Hahahahah

So that is the reason ... Next entry is about trick to get slimmer huhuhuhu see you soon 

#pray4gaza

0 Orang Belek-Belek Mini Cooper Sj: