Subscribe:

Jumaat, 26 Ogos 2011

Pendermaan Organ

Hai semua.. siyes kan aku dah lama tak update blog ni ... bulan ni paling sikit aku post entry .. ni pun entry ke 3... gile dasat dah la follower sikit ... pageview aku tak pasti tak sempat nak check lak ... huk huk huk... [ ada ke orang nak baca blog kecik aku ni ... adusss...]
ok la papehal pun senget menget bengkang bengkok entry kali ni aku nak tanya pendapat korang pasal pendermaan organ ...
 aku terbaca pasal benda ni masa hantar sample darah nenek aku kat hospital dulu ... nenek aku ni monthly check up kat hospital kulai tu ... orang johor tahu la kot ...
bila aku terbaca pasal brochure siyes aku memang tertarik gila ...
pendermaan ni dilakukan bila kita dah meninggal dunia aw... so waris akan telefon pihak hospital ...
bagi aku benda ni macam satu ibadah aw.. aku ni takde harta nak bagi ... yang aku ada darah tu pun lama dah tak g derma ... tak sempat la.. takpe pas raya t aku insyallah aku g... selaiin tu , aku ada tu r organ dalaman tisu - tisu kat badan ni macam mata kan ... papehal pun perkara ni kene bincang dengan famili .. setakat ni mak aku alhamdulilah takde halangan la... bapak aku , aku lum cakap lagi ... husband lum ada lagi ... so tak payah ...
tujuan aku sebenarnya nak tanya pendapat korang tentang perkara ni ... [klik ni kalo nak tahu info lebih] please tinggalkan komen ok pas baca entry ni ... (^^)v peace korang

7 Orang Belek-Belek Mini Cooper Sj:

Fahz berkata...

bagus kalau ada niat nak derma.pernah bincang isu nie dgn sorg kwn.tapi kbanyakkan tak setuju..sbbnya pada diaorg kita dijadikan lengkap semasa hidup.tapi bila kembali padaNYA ada kekurangan..tu hanya pendapat kwn2 saya.terpulang pd individu.fatwa n ulama pun tak pernah melarang..

idahMOMOE berkata...

sebenarnya tak brapa arif pasal menda ni, tapi logik jugak pendapat kat atas ni :)

sj berkata...

Fahz: pndpt org kn brlainan .. bg sj mmbazir gak kalo organ kita yang elok tu tanam aje pastu dia reput ... kalo kita beri kat orang sekurang2 nya ada insan yang dapat hidup dengan lebih sempurna..

Idahmomoe: thanz sbb stuju ngan sj (^^)v

cik bulan berkata...

sbnarnya boleh..acteli nanti saye pon kne in charge buat2 mnde organ2 ni..hahaha..*but i wish xyah la kot..huhu*..sebelum si mati tu mninggal..dia kena setuju untuk bahagian badan dia didermakan..so..xde hal la..kita akan dapat pahala kot selagi anggota badan kita tu mmberi mnfaat kepada org lain..

sekian..ecece..

sj berkata...

cik bulan keje ape ? wah byk tahu pasal ni ... trima kasih atas pndpt cik bulan ... (^^)v

aku berkata...

ok je klo derma organ ni..org kata sekurang-kurangye lepas kite mati pon ade pahala yg kita boleh dpt dr menderma tu..ye dak?hhihi

btw,selamat hari rye!:)

sj berkata...

aku: betol tu sj setuju ... dah la pahala jarang kutip yang byk tu dosa je ...huhuhhuhu